Tip: eigen advocaat met rechtsbijstandsverzekering

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
26 januari 2018

Of ik het rechtsbijstandsabonnement van onze bedrijfsadvocaat wil waarderen, was het verzoek… nou, vooruit. Wij maken nu ruim een jaar gebruik van het ‘Silver’ abonnement en zijn dik tevreden. Korte lijnen, deskundig advies, kosteloze check contracten.

Bericht Algemeen

Tip: eigen advocaat met rechtsbijstandsverzekering

18 juli 2018

Hebt u een rechtsbijstandsverzekering en wilt u uw eigen advocaat kiezen? Dat is meestal mogelijk en verzekeraars dienen hieraan mee te werken.

Vrije advocaatkeuze

Verzekeraars hebben veelal eigen juristen in dienst, waardoor een overstap niet wordt aangemoedigd. In de zaak Sneller tegen DAS Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringsmaatschappij NV besloot het Europees Hof op 7 november 2013 dat consumenten binnen hun rechtsbijstandsverzekering recht hebben op een vrije advocatenkeuze vanaf het moment dat duidelijk is dat er een rechtszaak gevoerd gaat worden. Daarna is deze uitspraak verder aangescherpt door te bepalen dat de vrije advocaatkeuze ook geldt bij bestuursrechtkwesties.

Reden eigen advocaat

Aanleiding van deze zaak was dat de heer Sneller door zijn rechtsbijstandsverzekeraar DAS niet adequaat werd geholpen nadat duidelijk was geworden dat zijn werkgever voornemens was hem te ontslaan vanwege een reorganisatie. In dat kader zocht de heer Sneller juridische bijstand bij DAS die tekortschoot vanwege vaker gehoorde klachten bij rechtsbijstandverzekeraars: men krijgt telkens een andere medewerker aan de lijn en het dossier blijkt niet op orde.

Stijging premies

Destijds waarschuwden de rechtsbijstandsverzekeraars ervoor dat de premies van rechtsbijstandsverzekeringen fors zouden stijgen door de vrije advocaatkeuze. Dat blijkt alleszins mee te vallen. Onder meer omdat rechtsbijstandsverzekeraars een ontmoedigingsbeleid voeren door het rekenen van maximumvergoedingen voor externe advocaten en eigen bijdrages.

Jurist van de verzekeraar of advocaat

De reden om gebruik te maken van de mogelijkheid een eigen advocaat in te schakelen, is dat advocaten en rechtsbijstandsverzekeraars verschillende drijfveren hebben: daar waar de advocaat ook minder kansrijke (maar niet kansloze) zaken aanpakt, heeft de verzekeraar – uit kostenbesparingen – er juist belang bij om de cliënt ervan te overtuigen dat de zaak zwak is of moet worden geschikt. Wij adviseren dan ook om altijd een advocaat te raadplegen bij lopende of dreigende kwesties.

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen over de vrije advocaatkeuze of wenst u hulp om hierop een beroep te doen bij uw rechtsbijstandverzekering? Neem gerust contact op met ons kantoor via info@klabouadvocaten of 0515-426366