Arbeidsconflict en mediation

Arbeidsrecht bij Advocatenkantoor Klabou
  • Met plezier op de werkvloer
  • Specialisten in arbeidsrecht
  • Jarenlange ervaring
  • Oplossingsgericht
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
10 maart 2018

In enkele steekwoorden: ‘Ik kan altijd bellen (zonder dat daar weer een factuur tegenover staat), sparringpartners, kundig, leuke mensen, mooi kantoor.

Bericht Arbeidsrecht

Arbeidsconflict en mediation

4 augustus 2022

Arbeidsconflicten (tussen werkgever en werknemer) doen zich veelvuldig voor. Daaraan kunnen vele redenen ten grondslag liggen. In mijn praktijk krijg ik er bijna dagelijks mee te maken. Bij velen van u zal wellicht de gedachte leven dat in zo’n geval de rechter er aan te pas moet komen om tot een oplossing voor dat conflict te komen, meestal eindigend in een ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Maar niets is minder waar, ongeveer 5% van de gevallen eindigt bij de rechter. En hoe zit het dan met die 95%?

Vaak komen werkgever en werknemer tot de conclusie dat een verdere samenwerking geen zin meer heeft omdat de arbeidsverhouding inmiddels te ernstig is verstoord. Zodanig dat een vruchtbare samenwerking in de toekomst niet meer mogelijk is. Partijen kiezen dan voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een beëindigingsovereenkomst; de werknemer krijgt een transitievergoeding uitbetaald en de arbeidsovereenkomst eindigt met inachtneming van de opzegtermijn. De werknemer ontvangt na verloop van die opzegtermijn een WW-uitkering.

Maar, het komt ook voor dat partijen weliswaar een conflict ervaren maar nog wel graag met elkaar verder willen. In dat geval wordt vaak gebruik gemaakt van mediation. Mediation houdt in dat werkgever en werknemer onder begeleiding van een onafhankelijk gespreksleider, de mediator, met elkaar in gesprek gaan. Het uiteindelijke doel is dat partijen zelf het conflict oplossen door tussenkomst van de mediatior. De mediation bestaat uit meerdere fasen, waarbij partijen niet alleen zelf een gesprek hebben met de mediator, maar ook samen -onder begeleiding van de mediator- met elkaar in gesprek gaan. Gekeken wordt naar de ontstane knelpunten en de mogelijke oplossingen daarvoor. Uiteindelijk zullen partijen dan gezamenlijk voor een bepaalde oplossing kiezen.

Mediation is een keuze, niet een verplichting. Indien uw werkgever mediation voorstelt maar u vindt dat dat station is gepasseerd, dan is dat uw goed recht. Wilt u meer informatie over uw rechtspositie als werknemer, belt u mij gerust.

Over de auteur

Ole Klabou

Advocaat sinds 1992

Ole Klabou is Advocaat sinds 1992 en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam
Ole Klabou is advocaat vanaf 1992 en heeft ruim 30 jaar ervaring! Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na werkzaam te zijn geweest als advocaat in Haarlem opende hij begin 1997 zijn eigen advocatenkantoor. Ole Klabou heeft zich gespecialiseerd op het gebied van arbeidsrecht. Daarnaast doet hij civiele zaken (contracten- en verbintenissenrecht). Hij is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ole Klabou is tevens in de functie van Vertrouwenspersoon werkzaam voor de Nederlandse Orde van Advocaten. Ole Klabou heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd: - Arbeidsrecht - Verbintenissen/contractenrecht Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied. Dat geeft een waarborg voor de kwaliteit van dienstverlening en daar heeft u als klant baat bij! Enkele van de klanten die hij bijstaat zijn: - Hewlett Packard Enterprise (HPE) in Amstelveen - Zorginstelling De Posten Enschede - Oliehoorn Hoorn - YKK Sneek - FDS Rijswijk - DrieD Rotterdam - International Security Agency Amsterdam - Wiljan Drachten - Lampe Sneek - Rooth Multiservice Sneek - Climpex Zoetermeer
Neem contact op met
Ole Klabou
klabou@klabouadvocaten.nl (0515) 42 63 66