Gaan er bij Klabou Advocaten cyborgs werken?

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
05 december 2017

Wij hebben sinds kort het rechtsbijstandabonnement en zijn zeer tevreden. Heerlijk om eventjes te kunnen sparren met een advocaat. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt!

Bericht Algemeen

Gaan er bij Klabou Advocaten cyborgs werken?

29 maart 2017

Sinterklaas is nog (net) in het land, de kerstdagen zijn in zicht en voor we het weten is het nieuwe jaar een feit. Bij deze wens ik u namens het team van Klabou Advocaten fijne feestdagen en een voorspoedig 2018!

Wat brengt ons advocaten het jaar 2018? In de media wordt veel aandacht besteed aan de zogenaamde robotisering van de maatschappij. En de opmars van de zogenaamde kunstmatige intelligentie. Supercomputers die gebruik gaan maken van Big Data en zo bepaalde beroepen –deels- overbodig maken. Denk aan het werk van een taxichauffeur, er zullen zelfrijdende auto’s komen. Of het werk van lager geschoolde banen in de industrie, waar mogelijk robots het werk zullen gaan doen. Maar, denk ook aan het werk dat juridisch medewerkers verrichten, zoals het opstellen van standaard (arbeids)contracten of het geven van advies ter beslechting van eenvoudige geschillen.

Recent deed de rechtelijke macht een experiment: aan een ‘echte’ rechter en aan twee kunstmatige rechters, supercomputers, werden twee zaken voorgelegd. Het doel: kijken of de kunstmatige rechter tot eenzelfde redelijke uitspraak kon komen als de echte rechter. De ene zaak had betrekking op arbeidsrecht, de ander op verkeersrecht. In beide zaken kwamen de computers tot een ander oordeel dan de ‘gewone’ rechter: in de verkeerszaak hadden de computers alle relevante bestaande wetsartikelen en rechtelijke uitspraken als Big Data tot hun beschikking en in een mum van tijd doorgespit; veel effectiever dan de echte rechter aankon. Maar wat bleek, de supercomputers hadden simpelweg de plaatselijke situatie niet goed beoordeeld, ze hadden een belangrijk verkeersbord dat niet goed zichtbaar was vanuit de auto, over het hoofd gezien. De computers vonden de verdachte in overtreding, de ‘gewone’ rechter niet. En die laatste had gelijk. Hetzelfde gold in de arbeidszaak; de computers hadden in de arbeidszaak niet gerekend met de ‘menselijke maat’. De conclusie van het experiment: de mens is niet weg te denken uit het recht. En wel vanwege de menselijke maat die nodig is bij het voorkomen van-, adviseren en het nemen van besluiten in juridische kwesties.

De verwachting is dan ook dat de banen die een zogenaamde ‘human touch’ nodig hebben, zoals therapeuten of geestelijken, maar ook kappers, toneelspelers en advocaten blijven bestaan. Deze beroepen kunnen niet zo snel worden vervangen door kunstmatige intelligentie, maar zullen er wel door beïnvloed worden. Denk aan nieuwe technieken die ervoor kunnen zorgen dat hun werk makkelijker wordt.

Feit is wel dat kunstmatige intelligentie de advocatuur nog meer richting specialismes zal drijven. Om de klant, eventueel samen met een supercomputer als ondersteuning, te kunnen begeleiden in voorkomende juridische zaken. Ons kantoor is daar klaar voor, ‘futureproof’, kan ik wel zeggen. Wij zijn volledig gespecialiseerd in arbeidszaken en contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Mocht u in 2018 onverhoopt met een juridische kwestie op een van voornoemde rechtsgebieden in aanraking komen, dan staan wij u graag bij. Controleert u dan zekerheidshalve wel of er een echte en geen cyborg-advocaat tegenover u zit, je kunt nooit weten.

Namens het team van Klabou Advocaten

O.J. Klabou

Over de auteur

Ole Klabou

Advocaat sinds 1992

Ole Klabou is Advocaat sinds 1992 en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam
Ole Klabou is advocaat vanaf 1992 en heeft ruim 30 jaar ervaring! Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na werkzaam te zijn geweest als advocaat in Haarlem opende hij begin 1997 zijn eigen advocatenkantoor. Ole Klabou heeft zich gespecialiseerd op het gebied van arbeidsrecht. Daarnaast doet hij civiele zaken (contracten- en verbintenissenrecht). Hij is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ole Klabou is tevens in de functie van Vertrouwenspersoon werkzaam voor de Nederlandse Orde van Advocaten. Ole Klabou heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd: - Arbeidsrecht - Verbintenissen/contractenrecht Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied. Dat geeft een waarborg voor de kwaliteit van dienstverlening en daar heeft u als klant baat bij! Enkele van de klanten die hij bijstaat zijn: - Hewlett Packard Enterprise (HPE) in Amstelveen - Zorginstelling De Posten Enschede - Oliehoorn Hoorn - YKK Sneek - FDS Rijswijk - DrieD Rotterdam - International Security Agency Amsterdam - Wiljan Drachten - Lampe Sneek - Rooth Multiservice Sneek - Climpex Zoetermeer
Neem contact op met
Ole Klabou
klabou@klabouadvocaten.nl (0515) 42 63 66