Concurrentiebeding

Civiel recht bij Advocatenkantoor Klabou
  • Afspraak is afspraak
  • Voorkom problemen in de toekomst
  • Specialisten in civiel recht
  • Jarenlange ervaring
  • Adviseren & bijstaan
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
10 maart 2018

In enkele steekwoorden: ‘Ik kan altijd bellen (zonder dat daar weer een factuur tegenover staat), sparringpartners, kundig, leuke mensen, mooi kantoor.

Bericht Arbeidsrecht

Concurrentiebeding

19 maart 2018

De nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidsrecht heeft het een en ander veranderd voor het concurrentiebeding. Ben je werknemer en benieuwd of jouw concurrentiebeding geldig is of werkgever en wil je een concurrentiebeding sluiten of verlengen? Lees dan snel verder. We zetten de do’s & don’ts nog even op een rijtje.

Do:

contract voor onbepaalde tijd: kom schriftelijk een concurrentiebeding overeen met een meerderjarige werknemer.
contract voor bepaalde tijd: kom alleen schriftelijk een concurrentiebeding overeen als dat noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Deze motivatie dient in de arbeidsovereenkomst te worden toegelicht.

Don’t:

Verleng geen contracten voor bepaalde tijd met een concurrentiebeding die nog naar oud arbeidsrecht zijn opgesteld. Grote kans dat de noodzakelijkheid van een concurrentiebeding hierin niet staat toegelicht en het beding daarom niet geldig is. Laat eventueel de arbeidscontracten juridisch checken;

Blijf bovenal redelijk en realistisch bij het hanteren van een concurrentiebeding. De rechter kan steeds bepalen dat (a) de werkgever aan de (oud-) werknemer een vergoeding moet betalen als een concurrentiebeding de werknemer in belangrijke mate belemmert om ergens anders aan de slag te gaan, (b) dat het concurrentiebeding moet worden vernietigd omdat het niet noodzakelijk is of (c) dat het concurrentiebeding geheel/gedeeltelijk moet worden vernietigd omdat het belang van de werknemer door het concurrentiebeding onbillijk wordt benadeeld.