Concurrentiebeding

Civiel recht bij Advocatenkantoor Klabou
  • Afspraak is afspraak
  • Voorkom problemen in de toekomst
  • Specialisten in civiel recht
  • Jarenlange ervaring
  • Adviseren & bijstaan
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
22 maart 2018

Kort geleden waren wij helaas genoodzaakt een werknemer te ontslaan. Wij hebben de begeleiding door Advocatenkantoor Klabou in deze ontslagprocedure als professioneel en prettig ervaren. Gelukkig konden we met een vaststellingsovereenkomst de zaak afwikkelen.

Bericht Arbeidsrecht

Concurrentiebeding

19 maart 2018

De nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidsrecht heeft het een en ander veranderd voor het concurrentiebeding. Ben je werknemer en benieuwd of jouw concurrentiebeding geldig is of werkgever en wil je een concurrentiebeding sluiten of verlengen? Lees dan snel verder. We zetten de do’s & don’ts nog even op een rijtje.

Do:

contract voor onbepaalde tijd: kom schriftelijk een concurrentiebeding overeen met een meerderjarige werknemer.
contract voor bepaalde tijd: kom alleen schriftelijk een concurrentiebeding overeen als dat noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Deze motivatie dient in de arbeidsovereenkomst te worden toegelicht.

Don’t:

Verleng geen contracten voor bepaalde tijd met een concurrentiebeding die nog naar oud arbeidsrecht zijn opgesteld. Grote kans dat de noodzakelijkheid van een concurrentiebeding hierin niet staat toegelicht en het beding daarom niet geldig is. Laat eventueel de arbeidscontracten juridisch checken;

Blijf bovenal redelijk en realistisch bij het hanteren van een concurrentiebeding. De rechter kan steeds bepalen dat (a) de werkgever aan de (oud-) werknemer een vergoeding moet betalen als een concurrentiebeding de werknemer in belangrijke mate belemmert om ergens anders aan de slag te gaan, (b) dat het concurrentiebeding moet worden vernietigd omdat het niet noodzakelijk is of (c) dat het concurrentiebeding geheel/gedeeltelijk moet worden vernietigd omdat het belang van de werknemer door het concurrentiebeding onbillijk wordt benadeeld.

Over de auteur

Valérie de Fuyk-Bruyn

Advocaat sinds 2011

Valérie de Fuyk-Bruyn is Advocaat sinds 2011 en studeerde aan de Leiden
Valérie de Fuyk-Bruyn heeft ondernemingsrecht met een minor bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Leiden en zich verdiept in het Franse ondernemingsrecht en Europees recht door een semester te studeren aan L’Université Panthéon-Assas in Parijs. Bij Advocatenkantoor Klabou legt zij zich voornamelijk toe op het contractenrecht. In 2016 heeft Valérie de Leergang Arbeidsrecht bij de Academie voor de Rechtspraktijk; een specialisatie-opleiding met VAAN-erkenning, afgerond. Valérie is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten en de VAAN.
Neem contact op met
Valérie de Fuyk-Bruyn
bruyn@klabouadvocaten.nl 0515 42 63 66