Roerige en spannende tijden

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
22 maart 2018

Kort geleden waren wij helaas genoodzaakt een werknemer te ontslaan. Wij hebben de begeleiding door Advocatenkantoor Klabou in deze ontslagprocedure als professioneel en prettig ervaren. Gelukkig konden we met een vaststellingsovereenkomst de zaak afwikkelen.

Bericht Algemeen

Roerige en spannende tijden

4 november 2021

Het zijn voor MKB ondernemers en de werknemers die bij hen werken, roerige en spannende  tijden. Ondernemers zien zich reeds nu maar naar verwachting vooral volgend jaar gesteld tegenover meerdere ‘uitdagingen’. Die uitdagingen zij welhaast allemaal corona gerelateerd: zoals het tekort aan halffabricaten en grondstoffen en een tekort aan -goed opgeleide- werknemers. Een goed voorbeeld van een tekort aan halffabrikaat dat ook u als consument raakt is de chip. De chip die wordt verwerkt in uw telefoon en uw auto. Maar het gaat om nog veel meer producten, zoals staal, koffie, papierpulp, hout, fietsonderdelen kaarsen en batterijen en.. dit jaar ook kerstsversiering(!) Het is met name het MKB dat daardoor wordt geraakt, omdat door het tekort de prijzen enorm zullen stijgen. Het is de vraag of elk bedrijf daar tegen is opgewassen en of er niet alsnog vele faillissementen zullen volgen, met niet alleen gevolgen voor de ondernemers, maar ook de werknemers.

Maar het jaar 2022 brengt ondernemers en werknemers nog een grote uitdaging, die betrekking heeft op de relatie werkgever-werknemer. Deze relatie komt steeds meer, in steeds meer branches, onder druk te staan door ‘corona’. De grote vraag daarbij is steeds vaker, ben je wel of niet gevaccineerd en beschik je wel of niet over een coronatoegangsbewijs. De pas die nu al wordt gevraagd bij bijvoorbeeld restaurant of bioscoopbezoek. Dat is redelijk geaccepteerd. Maar hoe zal dat gaan als je naar je werk gaat, is het dan reëel dat je werkgever om dat bewijs vraagt? Er zijn nu al vele protesten tegen dit bewijs vanwege de tweedeling die deze met zich meebrengt in de maatschappij en na de toespraken van dinsdagavond van de heren Rutte en De Jonge zullen die protesten slechts toenemen vrees ik.

De spanningen in die arbeidsrechtelijke relatie zijn nu al vaak ,als gevolg van corona, groot  en steeds vaker leiden die tot conflicten en tot gecompliceerde vragen waarover iedereen wel een oordeel heeft. Zoals deze: een werkgever stelt mij de vraag of hij een werknemer moet doorbetalen als deze zich uit principe niet wil laten vaccineren en thuis in quarantaine moet blijven omdat haar partner corona heeft. Deze partner is ook niet gevaccineerd. Werkgever vindt het niet reëel dat hij in dit geval voor de loonkosten moet opdraaien. Mijn antwoord luidde dat ‘de stand van het recht’ nu nog zo is dat het loon wel moet worden doorbetaald. Wat vindt u? Dezelfde vraag zou zomaar anders kunnen gaan luiden als de wetgever binnenkort gaat besluiten dat je alleen nog met een coronatoegangsbewijs op je werk mag verschijnen. Maar is het dan terecht dat als je niet gevaccineerd wilt worden omdat je het vaccin nog niet vertrouwt of om andere principiële reden of overtuiging, dan niet mag komen werken en geen loon betaald krijgt? Ondanks dat je een negatief testbewijs hebt maar geen coronatoegangsbewijs?

Het zijn lastige vragen die ons allen raken. Uit juridisch oogpunt zijn het voor mij interessante tijden, maar ik had het toch allemaal liever anders gezien.