Wist je dat….wild gevangen vis nooit biologisch kan zijn?

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
10 maart 2018

In enkele steekwoorden: ‘Ik kan altijd bellen (zonder dat daar weer een factuur tegenover staat), sparringpartners, kundig, leuke mensen, mooi kantoor.

Bericht Algemeen

Wist je dat….wild gevangen vis nooit biologisch kan zijn?

29 maart 2017

Biologisch vlees of vis staat bij mij gelijk aan een verhoogd dierenwelzijn: lammetjes in de wei, loslopende kippetjes op het erf en vissen die vrij hebben kunnen rondzwemmen. Dat laatste blijkt niet het geval. Biologische vis is per definitie gekweekt.

Hoe kan dat? Een vis mag pas biologisch genoemd worden als er aan bepaalde regels en controles is voldaan. Zo moet het voldoende ruimte hebben gehad, in schoon water hebben geleefd, goed voedsel hebben gekregen zonder hormonen en op een pijnvrije manier zijn geslacht.

Het Ministerie van Economische Zaken houdt toezicht op de biologische productie in Nederland. Bedrijven die hun producten biologisch willen noemen, worden door het ministerie gecontroleerd. En alleen bij gekweekte vis is te controleren wat hij eet en waar hij leeft. Een wild gevangen visje zou zomaar in aanraking zijn gekomen met zware metalen. En daarom kan de wild gevangen vis geen biologisch keurmerk krijgen.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om biologische vis en niet om duurzame vis. Twee termen die nogal eens door elkaar gebruikt worden. Kort gezegd gaat duurzame visserij vooral om het in stand houden van het eco systeem en het voorkomen van overbevissing. Bij biologische vis gaat het om hoe het dier leeft en eet.

Over de auteur