Winst of verlies door valutaschommelingen?

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
26 januari 2018

Of ik het rechtsbijstandsabonnement van onze bedrijfsadvocaat wil waarderen, was het verzoek… nou, vooruit. Wij maken nu ruim een jaar gebruik van het ‘Silver’ abonnement en zijn dik tevreden. Korte lijnen, deskundig advies, kosteloze check contracten.

Bericht Algemeen

Winst of verlies door valutaschommelingen?

29 maart 2017

Als je zaken doet met bedrijven met een andere munteenheid, kan het zo zijn dat de eurokoers van invloed is op je omzet en, uiteindelijk, je winst. Dat is het geval als het moment van koop (of: bestelling) niet samenloopt met het tijdstip (af)levering en betaling. Immers, als de eurokoers daalt ten opzichte van de andere munt, zal het duurder zijn om goederen (of diensten) te importeren. Andersom natuurlijk ook: als de eurokoers daalt, zijn exportgoederen of –diensten relatief goedkoper zoals dat nu bijvoorbeeld het geval is bij de Franse raffinaderijen. Die profiteren van de lage eurokoers.

Bedrijven die afhankelijk zijn van de eurokoers, die valutarisico’s willen beperken of koersschommelingen willen vermijden, doen er goed aan om de valutakoers vast te leggen op het moment van bestelling. Dat kan op de volgende manier:

  • vaste zakenpartners? Bepaal in de algemene voorwaarden dat er niet kan worden afweken van de vastgelegde wisselkoers en koppel daar eventueel een boete of compensatieregeling. Voorts kan per bestelling of, als heel veel en vaak bestellingen worden geplaatst, in een contract voor bepaalde tijd de wisselkoers worden vastgelegd;
  • eenmalige of incidentele partners? Dan kan het ‘gokelement’ worden beperkt door de valutakoers vast te leggen in het koopcontract.

Neem voor meer informatie contact op via het onderstaande e-mailadres of telefoonnummer.

Over de auteur