Prijsverhoging doorberekenen aan klant

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
22 maart 2018

Kort geleden waren wij helaas genoodzaakt een werknemer te ontslaan. Wij hebben de begeleiding door Advocatenkantoor Klabou in deze ontslagprocedure als professioneel en prettig ervaren. Gelukkig konden we met een vaststellingsovereenkomst de zaak afwikkelen.

Bericht Algemeen

Prijsverhoging doorberekenen aan klant

29 maart 2017

Wel eens een product gekocht dat later wordt geleverd met een prijsverhoging tot gevolg? Het is niet te hopen. Maar toch bevatten de kleine lettertjes van de verkoper regelmatig bepalingen op grond waarvan prijsverhogingen mogen worden doorberekend aan de klant. Stel, je bestelt een nieuwe Mini met sportuitrusting, dan zou die zomaar € 10.000,- duurder kunnen uitvallen. Mag dat zomaar?

Het korte antwoord: nee. Waarom, dat leg ik hierna uit.

Bij het sluiten van een koopovereenkomst worden vaak algemene voorwaarden gehanteerd. Wanneer de levering niet gaat zoals gepland, zal de – in ons geval – verkopende autogarage zich op zijn algemene voorwaarden beroepen. Nu is de vraag of de algemene voorwaarden kunnen worden ingeroepen.

Vaak gaat het al mis bij het sluiten van de koopovereenkomst. Als de algemene voorwaarden niet worden verstrekt en/of ondertekend voor of bij het sluiten van de overeenkomst, dan zijn die meestal niet van toepassing en kan de verkoper zich niet op zijn algemene voorwaarden beroepen.

Voor zover de algemene voorwaarden van de verkoper al op de juiste wijze zijn verstrekt en van toepassing verklaard, werpt zich de vraag op of de verkoper zich kan beroepen op het beding uit de algemene voorwaarden, de prijsverhoging. Een onbepaalde prijsverhoging in algemene voorwaarden zoals in het onderhavige geval is op meerderlei gronden nietig:

  • op grond van de wet, hierin wordt een prijsverhogingsbeding als in het onderhavige geval genoemd op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ en is dus per definitie nietig;
  • op grond van Europese rechtspraak van het Europees Hof van Justitie. Uitgangspunt is dat aan de klant vastigheid moet worden gegeven. Deze moet precies weten waar hij aan toe is. Dat is alléén het geval indien wordt aangegeven waarom, wanneer en voor welk bedrag de prijs kan worden verhoogd. De mogelijkheid om de prijs te kunnen verhogen moet dus concreet worden toegelicht. Algemene voorwaarden vormen hiervoor doorgaans niet de aangewezen manier omdat die juist zijn opgesteld om algemeen te worden gehanteerd.

Bent u geconfronteerd met een prijsverhoging of wilt u een prijsverhoging doorberekenen? Neem vrijblijvend contact op via www.klabouadvocaten.nl of 0515-426366 / 020 – 7009 427

Over de auteur