Parkeerboete, terecht of onterecht?

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
05 december 2017

Wij hebben sinds kort het rechtsbijstandabonnement en zijn zeer tevreden. Heerlijk om eventjes te kunnen sparren met een advocaat. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt!

Bericht Algemeen

Parkeerboete, terecht of onterecht?

29 maart 2017

Af en toe komt er een zaak voorbij die tot de verbeelding spreekt. Een paar weken terug had ik er zelf één.

De kwestie ging over een parkeerboete van € 55,- voor het niet betaald parkeren. Deze was naar mijn mening geheel onterecht opgelegd. Maar, daar dacht de heffingsambtenaar anders over. Het bezwaar dat ik had gemaakt tegen het boetebesluit werd afgewezen, waardoor ik noodgedwongen in hoger beroep moest gaan. Kosten: € 45,- en bijna evenveel als de parkeerboete zelf. U begrijpt, dit was een principe kwestie geworden.

Wat was er gebeurd. Op de parkeerplaats waar ik normaliter parkeer is per 1 januari 2015 parkeerbelasting betalen via de mobiele telefoon ingevoerd. Naast contant geld kan nu dus ook via een speciale app worden betaald. Om met de tijd mee te gaan, ben ik enigszins onwennig ook begonnen parkeerbelasting te betalen via de mobiele telefoon. Binnen een maand had ik twee kentekens bij de app ‘geregistreerd’. En daar ging het mis. De eerst volgende keer dat ik heb geparkeerd, heb ik het verkeerde kenteken geselecteerd. Namelijk, van de auto die op dat moment niet op de parkeerplaats stond. Hierdoor heb ik dus parkeerbelasting voor de verkeerde auto betaald, met een boete wegens niet betaald parkeren als gevolg.

Nietsvermoedend liep ik eind van de middag terug naar mijn auto, waar een parkeerboete onder de ruitenwissers schitterde. Maar ik had toch betaald?! Dit heb ik ook aangevoerd in het bezwaar tegen de gemeente, hetgeen als slecht excuus werd afgewimpeld.

Noodgedwongen dan maar in hoger beroep bij de bestuursrechter. Hier werd mijn betoog wel gehoord en juist bevonden. Naar de geldende rechtspraak gaat het namelijk slechts om het feit dat men (aantoonbaar) parkeerbelasting heeft betaald. Het enkele feit dat het kenteken onvolledig, niet of onjuist is ingevuld, lijdt er niet toe dat een parkeerboete mag worden opgelegd wegens niet betaald parkeren. In mijn geval kon ik aantonen dat ik op de betreffende dag parkeerbelasting had voldaan. Hierdoor heeft de rechter geoordeeld dat de parkeerboete diende te worden herroepen en is mijn principiële zaak toch nog tot een goed einde gekomen.

Meer weten? Neem contact op met ons kantoor in Sneek of Amsterdam via info@klabouadvocaten.nl of 0515-426366 / 020-700 9427.

Over de auteur