Nieuwe wetgeving voor werkgevers met flexibele schil

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
26 januari 2018

Of ik het rechtsbijstandsabonnement van onze bedrijfsadvocaat wil waarderen, was het verzoek… nou, vooruit. Wij maken nu ruim een jaar gebruik van het ‘Silver’ abonnement en zijn dik tevreden. Korte lijnen, deskundig advies, kosteloze check contracten.

Bericht Algemeen

Nieuwe wetgeving voor werkgevers met flexibele schil

29 maart 2017

Werkgevers opgelet! Maakt u gebruik van freelancers of zzp’ers voor bepaalde opdrachten of in geval van top drukte? Pas dan op tijd uw contracten aan.

Per 1 april 2016 verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie, beter bekend als de ‘VAR-verklaring’. De VAR-verklaring is bedoeld voor iedereen die niet in loondienst is maar zelfstandig werkzaamheden uitvoert voor één of meerdere opdrachtgevers. Zodoende is er geen sprake was van een dienstverband tussen de werkgever (of: opdrachtgever) en de freelancer/zzp’er (of: opdrachtnemer).

Met een VAR-verklaring kon duidelijkheid worden verkregen of er wel of niet sprake was van een dienstverband. Het niet bestaan van een dienstverband heeft voordelen voor de opdrachtgever en de opdrachtnemer. De opdrachtgever hoeft geen loonheffingen af te dragen, bestaande uit loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet. De opdrachtnemer heeft belastingvoordelen met de starters-/zelfstandigenaftrek. Juist door deze voordelen werd er misbruik gemaakt van deze regeling. Zo werkten opdrachtnemers in werkelijkheid gewoon voor één opdrachtgever en deden zij feitelijk hetzelfde als de medewerkers die in loondienst waren.

Om misbruik tegen te gaan, is de VAR-verklaring afgeschaft en kunnen partijen nu gebruikmaken van modelovereenkomsten die door de belastingdienst zijn opgesteld, om de gewenste zekerheid te krijgen over of er wel of geen arbeidsrelatie bestaat. Klik hier voor een overzicht van de beschikbare modellen.

De oude VAR-verklaring is geldig tot de inwerkingtreding van de nieuwe regeling. Daarna geldt er een overgangsfase van een jaar. Tijdens die overgangsfase zal er terughoudend gehandhaafd worden.

Over de auteur