Catch me if you can!

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
26 januari 2018

Of ik het rechtsbijstandsabonnement van onze bedrijfsadvocaat wil waarderen, was het verzoek… nou, vooruit. Wij maken nu ruim een jaar gebruik van het ‘Silver’ abonnement en zijn dik tevreden. Korte lijnen, deskundig advies, kosteloze check contracten.

Bericht Algemeen

Catch me if you can!

29 maart 2017

Ontslag op staande voet gerechtvaardigd dankzij het bewijsmateriaal van een detectivebureau. Dat volgt uit een recent gepubliceerde uitspraak in kort geding van de rechtbank Den Haag.[1]

In deze zaak was werknemer in dienst bij een uitzendbureau. Werknemer was aangenomen en ‘uitgezonden’ om inpakwerkzaamheden bij bedrijven te verrichten. Tussen werknemer en werkgever bestond al enige tijd onenigheid, waardoor werknemer zich uiteindelijk heeft ziek gemeld. De bedrijfsarts achtte werknemer op grond van zijn klachten 100% arbeidsongeschikt. Volgens de bedrijfsarts kon werknemer niet meer zwaar tillen, dragen, duwen, trekken en vaak boven schouderhoogte actief zijn. Verder had werknemer last van weinig energie, een lage concentratie en veel stress.

De verbazing was dan ook groot bij constatering van het recherchebureau dat werknemer ’s ochtends vroeg van huis vertrok om kratten in- en uit te laden bij verschillende bedrijven. Hierop heeft het uitzendbureau werknemer op staande voet ontslagen. De rechter gaf het uitzendbureau gelijk, nu de verklaringen van werknemer niet geloofwaardig waren (lees: koffie drinken met kennissen en sjouwen als vriendendienst).

Aldus kon naar het voorlopig oordeel van de rechter de werknemer op staande voet worden ontslagen op grond van het bewijsmateriaal dat door het recherchebureau was verkregen. Het is mij niet bekend of werknemer nog tegen deze uitspraak is opgekomen. Echter, de vraag werpt zich op of en hoe de onderzoeksresultaten van het recherchebureau zich verhouden met het recht op privacy. Voor zover ik heb kunnen nagaan is de (on)rechtmatigheid van het verkregen bewijs niet aan de orde gesteld.

Klabou Advocaten is gespecialiseerd in arbeidsrecht, verbintenissenrecht en huurrecht. Wij houden onze kennis up-to-date door gespecialiseerde cursussen en opleidingen en het lezen van jurisprudentie. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via de website www.klabouadvocaten.nl of 0515 – 426366 / 020 – 7009 427.

[1] ECLI:NL:RBDHA:2015:11140

Over de auteur